10dence art gallery - creative concepts & project development

Nikolaj Dielemans - Schiedam NL


Colors and shapes are melting together in waves, resulting in continuously moving pieces of art. In between elements become visible, revealing the source of inspiration for the work: jazz music. In fact these paintings by Nikolaj Dielemans are musical pieces within the frame of the canvas. With a layered structure and elements like jazz solos that finish the composition. By using clear colors the works often emit a poetic feeling in a new reality. Nikolaj Dielemans is graduated both at the academy of Fine Arts as the Academy of Architecture in Rotterdam.
.

Het werk van Nikolaj laat zich vooral lezen als abstracte vertellingen dan wel voorstellingen, die merendeels poëtisch van sfeer zijn. De ene keer op de voorgrond, dan weer naar de achtergrond; maar wel altijd ruimte latend voor interpretaties. In die abstracties is ook weer een zekere mate van herkenbaarheid zichtbaar. Zijn werk heeft een grote gelaagdheid, zowel in kleur, materie als in de verbeelding. Nikolaj heeft een fascinatie voor structuren en texturen, die door de specifieke betekenisverlening een nieuwe werkelijkheid vormt; vaak in een voortdurende beweging, doch ook wel weer verstild. De basis van z’n schilderijen is veelal eenruimtelijk kader waarbinnen de voorstelling plaatst vindt.
Kleuren en vormen golven over elkaar versmeltend tot een continue beweging. Met daartussen elementen die verwijzen naar de inspiratie voor het werk, de muziek. De op jazz geïnspireerde werken van Nikolaj Dielemans zijn eigenlijk muziekstukken binnen de afkadering van het canvas, met een gelaagde structuur en solistische elementen die de compositie compleet maken. Door het kleurgebruik krijgen de werken vaak een poëtische lading in een nieuwe werkelijkheid. Dielemans studeerde zowel aan de Academie voor Beeldende Kunst als aan de Academie van Bouwkunst, beide in Rotterdam.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.