10dence art gallery - creative concepts & project development

Lucienne Smit - herinnering en vergankelijkheid

De Bredase kunstenares Lucienne Smit (Koog a/d Zaan) studeerde van 1990-1995 Autonome Kunsten aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda.
.
In Lucienne Smits werk zijn twee grote thema's vertegenwoordigd; herinnering en vergankelijkheid. Herinneringen aan de vele reizen die ze maakte, of aan andere culturen. En vergankelijkheid in de vorm van sporen die mens en dier hebben achtergelaten, op welke wijze dan ook. Ze tracht de essentie te vangen en weer te geven van hetgeen indruk heeft gemaakt in de landen waar ze verbleef.
.
Zij zegt over haar werk; 'Bij het maken van mijn schilderijen, panelen of grafiek laat ik me inspireren door tekst en tekens, texturen en eroderende processen. Deze bronnen gebruik ik de ene keer abstract, de andere keer heel concreet. Materie en structuur spelen in mijn werk altijd een belangrijke rol'.
.
Naast haar vrije werk maakt ze ook werk in opdracht, zoals voor de Universiteit Twente in Enschede, de Maag/Lever/Darm Stichting of het containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam. Meestal gaat het hier om grafiek die als relatiegeschenk door een bedrijf wordt gegeven, of als geschenk voor promovendi of de werknemers. Zo werden in 1998 etsen, gemaakt voor ECT te Rotterdam, als relatiegeschenk overhandigd aan respectievelijk ex-minister Pronk en ex-premier Gerhard Schröder. Smits werk is aangekocht door de overheid, bedrijfscollecties, verzamelaars en particulieren. In 2005-2006 b.v. kocht het Ministerie van Justitie een aantal schilderijen en grafiek van haar aan, die vervolgens geplaatst zijn in diverse Juridische Loketten in Nederland. Tevens is haar werk te vinden in diverse kunstuitlenen.
.
.