10dence art gallery - creative concepts & project development

Dick Berckenkamp - Minimal Abstraction

De Rotterdamse kunstenaar Dick Berckenkamp heeft binnen zijn solotentoonstelling in de Korenbeurs een aantal thema’s met elkaar verbonden. Naast een aantal werken uit de serie "Dutch blues", zijn er werken uit de serie "Urban people" binnen de tentoonstelling opgenomen, waaronder "In the city", "P.M.", "City" en "Passage". Deze laatste serie is tot stand gekomen als een doorontwikkeling op het monumentale "Urban people" dat in opdracht werd geschilderd in Zaal Staal van het World Trade Center Rotterdam. Onder de naam "Antarctica blue" zijn verder een aantal recente werken van Berckenkamp binnen de tentoonstelling te zien. Berckenkamp verwerkt in deze werken zijn ervaringen die hij ondermeer opdeed tijdens een reis naar de Zuidpool in december 2008. Deze nieuwe werken sluiten qua handschrift aan bij de schilderijen uit de serie "Dutch Blues". In de ontwikkeling van het beeldend werk zien we bij "Antartica blue" een nieuwe vormentaal ontstaan en krijgt zijn bekende blauwe palet, door de toevoeging van maroon een eigenzinnige plaats en betekenis. In vervolg zijn er een aantal werken uit de nieuwe serie "Time’s Passage" binnen deze tentoonstelling opgenomen.

Dick Berckenkamp is van huis uit ontwerper en conceptontwikkelaar op het gebied van strategie en marketingcommunicatie. Gedurende de laatste jaren heeft Berckenkamp zijn beeldend vermogen naast het uitvoeren van werken in opdracht verder ontwikkeld als autonoom kunstenaar. Berckenkamp is werkt vanuit zijn atelier in Schiedam.

.

.

Berckenkamp is als docent verbonden aan Het Kunstlyceum, onderdeel van de Willem de Kooning Academie Rotterdam en de SRM te Amsterdam. Hij werkt momenteel aan een beleidsvisie die actuele kunst en educatie met elkaar verbindt.

Zijn werk is onder andere te zien geweest tijdens solotentoonstellingen bij de Erasmus Faculteit Rotterdam, De Torpedoloods Hoek van Holland, Dylans Rotterdam en bij Staal in het WTC beursgebouw Rotterdam.
Naast zijn werk als beeldend kunstenaar is Berckenkamp actief als schrijver. Hij treedt met gepaste regelmaat op met zijn poëzie.